miércoles, 9 de agosto de 2017

El Paller de Tot l'Any - Vacarisses

 

El paller de Tot l'Any 

El Paller de l'Obac o Muronell

Coordenades:   41°38'29.6"N 1°57'31.1"E
 
Aquesta muntanya rep el seu nom per la peculiar forma que adopta la seva agulla, similar a les pallisses.
La seva alçada 818 m i la seva morfologia, la fan un dels cims més emblemàtics de la carena, del camí ral i del conjunt de l'Obac.


Conglomerat Paller de Tot l'Any 818 m

 

És també, un enclau ple de llegendes relacionades amb bandolers i traginers del s. XIX.  Ens expliquen que, en una de les escletxes que aboquen cap el Sot de la Portadella, hi ha qui afirma que tenia el seu recòndit amagatall el mític bandoler Capablanca.  Allà, aquest enigmàtic personatge donava accés al seu cau per medi d'un sistema de politges i despenjades, que feia servir per fer amunt i avall amb el seu botí.

 

Paller de tot l'Any i Montserrat al fons

   

En un dels laterals, hi ha una inscripció del mantra Om mani padme hum.  És, probablement, el mantra més famós del budisme. Traduït com "la joia en el Lotus". En un terme més complex d'aquesta filosofia,  és representació de la purificació dels regnes de l'existència o l'estat espiritual perfecte.

 

Om mani padme hum

 

Aquest massís, a l'igual que la seva veïna, la muntanya de Montserrat, no és una muntanya elevada per forces orogèniques exclusivament. Són relleus mantinguts de l'erosió voltant,  per la seva consistència i composició.

 
Montserrat des del Paller de Tot l'Ant

 

És, pròpiament, un conglomerat de còdols arrodonits i enllaçats per una composició de sorra i argila, amb una cimentació  natural calcària que fa de lligam al terreny. 
Per entendre aquest concepte hem de remuntar 65 milions d'anys. El relleu estava lligat a la Depressió Catalana Central. La formació d'un mar, entre l'antic continent catalano-balear i, els Pirineus, rebia l'abocament de diversos rius per ambdós costats. Aquests rius, transportaven diferents materials morfològics que, feien sedimentació en aquest enclau i, anaven omplint amb aquests estrats. És, doncs, una muntanya formada a partir d'un delta fluvial i dels corresponents moviments orogènics de les plaques. L'erosió al llarg dels anys i els despreniments de sediments més febles dels més resistents, van fer la resta, al deixar veure aquestes meravelloses talaies conglomerades de l'Obac.

 

Mar Catalano-balear
   

Pensem en  una aixeta que raja aigua a la pica de casa.  Si aquesta aigua,  té una composició de força calç, la sorra i diferents minerals  van sedimentant i serveixen, durant milers i milers d'anys, com a lligam pels diferents còdols arrastrats a una terrassa fluvial. 


Trobem una magnífica explicació a la web: Història geològica del Bages 

L'origen de Montserrat i el parc Natural de Sant Llorenç de Munt i l'Obac és molt similar i paral.lel en el temps.  Però, així com Montserrat no té comparatiu en el món, amb altes parets i enfilades agulles, Sant Llorenç manté carenes, parets més baixes i sense una regió d'agulles conjunta.  La raó són els conglomerats que hi van formar part  en els diferents espais.  Els còdols de Montserrat van ser més grans i homogenis de dalt a baix, mentres que els de Sant Llorenç són més petits i en menor quantitat. També hi ha una base més calcària, tant en la sedimentació, com en la formació dels còdols. Aquest component calcari, ha fet d'argamasa i, ha impedit que Sant Llorenç quedés més enfonsat i/o aïllat com és el cas de Montserrat.   

El Paller de tot l'Any i la Roca Salvatge, serien dos exemples d'agulles excepcionals, a petita escala, com exemple més pròxim de la formació de la seva muntanya veïna.

Increïble, aeri del Paller de Tot l'any. ICGC Vissir. 2016

 

Font recerca:

Jordi Badia - El pou de la Gallina. Observatori Natural
Wikipedia
Vikipedia
ICGC - Vissir3

 


3 comentarios:

  1. Antigament era conegut com el Muronell. Si voleu, us puc portar a la cova d'en Capablanca i a les ruïnes de la Calcina Sobirana.

    ResponderEliminar
  2. Emoticono!! cara de felicitat!!!! La cova del Capablanca ha estat un misteri, entre l'Elena (que coneixes en persona) i la Laura han fet amunt i avall en la seva recerca... jo darrere d'elles... si ens portes farem carambola les tres!!

    ResponderEliminar
  3. Això està fet. Només hi ha un problema: acordar data, hora i lloc. Jo no tinc cap problema d'agenda, a partir de demà tinc tots els caps de setmana lliures.

    Només un comentari. No és l'autèntica cova que utilitzar en Capablanca per amagar-se després dels seus atracaments (si és que realment va existir), sinó una gran escletxa que el gran espelèoleg terrassenc Salvador Vives, a instàncies del fill del "Solitari", van assignar a aquest bandoler.

    ResponderEliminar