domingo, 22 de julio de 2018

Icnites de dinosaures C58

ICNITES DE COLLCARDÚS - C58

Ara farà un any, que vaig saber d'aquesta curiositat. De fet, va ser per una bretolada, un "Te quiero Carmen", que algú, amb dos dits de seny, va grafiar al talús de la roca que les manté.


Icnites C58


D'ací, que en una reunió de pares, mares i mestres, una de les mestres estesa en aquestes,  va fer una lleu menció. Van ser els primers contactes amb aquest seguit de bonys, que a ulls cecs són,  simplement, unes pedres més,  pintades...  per algun il·lús.

Fent consciència d'allò, que podia ser inèdit i buscant informació per internet, l'única recerca per aquesta via va ser el bloc de Camps, on va fer referència a aquesta mateixa possibilitat.

I aquí es va iniciar un seguit de "tocs - tocs" a diferents portes; Centre Crusafont de Sabadell, ICP,  etc.,  on ens van encaminar a una persona molt entesa en la matèria.  A més, aquesta persona, ens va fer una petita, però molt interessant, xerrada envers icnites. Un breu de les actuacions, en cas de trobar-les, així, com un resum de l'extensa normativa, que acompanya aquest tema i que no és manual assidu dels caminaires. 

Amb aquestes dades i feina feta, ho vam voler traspassar a l'ajuntament de Vacarisses, per donar constància i, si era procedent, donar pas a l'inventariat de les icnites al saquet de patrimoni local. Única intenció de guarir la seva documentació i,  perquè no,  protecció.
No oblidem que estan posicionades, a tocar la C-58, en qualsevols tasques d'àmpliament, aquestes aniran a fer farcit del material d'asfalt..., això no obstant, no ens agradaria.

En veure, que en any vista, tot ha continuat igual, el segon pas era contactar, directament, amb el Departament General del Patrimoni i cultura.
I en aquest punt estem. 

Expectant de properes notícies i del futur d'aquestes possibles empremtes, penso que com a valor científic, estaria bé, poder tenir-les inventariades i cartografiades (en cas de no tenir-ho fet encara).  Les icnites són uns fòssils efímers i de difícil conservació, però amb la tecnologia actual, fotogramètrica, segur es podrien obtenir models 3D, per troballes i estudis posteriors. La seva destrucció, una pena envers valor patrimonial del municipi, però és una guerra d'altre camp.

____________________________________________________________________

Un apunt important: Aprofito aquest post per fer referència a la trobada de la petjada d'arcosaure, als límits Olesa-Vacarisses. Que tot i ser notícia Olesana, per molt poc, va ser trobada a terme de Vacarisses.

Els arcosauremorfs, van ser uns rèptils que donaren evolució als cocodrils i als dinosaures. Si pensem que l'espai que formava el Vallès Occidental, Bages, etc., va ser un mar. Qui diu que aquestes petjades no podien ser d'aquest mateix animal?

____________________________________________________________________



Fonts:

ICP
Centre d'interpretació de Fumanya
Bloc de Camps


 

1 comentario:

  1. Osti, sempre em preguntava què coi fotia el dinosaure allà, jejeje has donat llum al meu dubte!!! Jejeje gràcies

    ResponderEliminar