sábado, 19 de enero de 2019

El Pont (petit) de Sanana - Vacarisses

El Pont petit de Sanana 

Torrent de Can Còdol - Vacarisses
Coordenades: 41º 37' 19.0 "N  1º 54' 19.1"E


Petits tresors encara fan la seva presència. Discrets i disposats a jugar, a fet i amagar, amb  caminaires d'embranzida, amants de fer parada més enllà del camí marcat.

Pont de Sanana Edat Mitjana Vacarisses
Planimètric 1914

Doncs aquí hi són encara, vestigis del que va ser aquest servil i, segurament, necessari pont, que posava en contacte, com a mínim, aquests dos masos importants de l'època: Sanana i Can Còdol.

D'aquesta construcció, la lectura automàtica és el nivell que devia adquirir aquest torrent. Segurament no constant, pel tarannà d'aquests petits rius, però amb un cavall molt més important que la minsa ziga-zaga actual. L'altra impressió és el trànsit constant entre aquests dos espais de ribera. Pensar en l'existència del Molí de Can Còdol, poder ens dóna una petita pista.


____________________________________________________________________

Una mica de temàtica històrica: El Torrent de Can Còdol, dit en el planimètric de Can Codos, és un afluent de la riera de Sanana. Aquesta riera,  defineix els termes del Vallès Occidental i el Bages i, com a curiositat, ja apareix en una de les cites més antigues, que he sabut trobat. 
Document de l'any 888, com un límit de propietat del Abad de Ripoll (propietari de Montserrat en aquell moment). "dicho abad, había aquirido una donación de Juliano, difunto, por el precio (...) y dice afrontar la hacienda, de oriente en el río Merano (és la riera Marà), de medio día (...)" 
____________________________________________________________________

Aquestes descripcions conviden a pensar, en aquest terreny com un espai àmpliament conegut en temps molt pretèrits. La datació del pont és molt més difícil. Si pensem en els masos propers, amb unes horquilles d'anys entre els s. XVI -XX, però amb una intensificació d'esforç comercial, vers els s. XVIII - XIX, poder, podem filar més prim. La realitat certa és la seva existència, encara, primers del s. XX, com demostra la seva incorporació al planimètric de 1914.
Descobrim, doncs, com la industrialització va propiciar nous camins, per altres espais, i com les vicissituds del moment, fan oblidar d'antics.  
 
Pont de Sanana, Edat Mitjana Vacarisses
Vestigis del Pont de Sanana

Fonts
Planimètric icgc.cat
Font nota històrica: História de Montserrat (888-1258). Per Benet Ribas i Calaf, Francesc Xavier Altés i Aguiló.

4 comentarios:

  1. Hola,

    Aquest pont bàsicament era d'ús intern del mas Sanana. Unia els importants horts que hi havia sota la font de Sanana i la vinya de Sanana (banda del cobert de cal Marigolfes) amb la masia de dalt del turó. Els de Sanana també el farien servir per anar a Rellinars, és clar; però basicament era d'ús intern, perquè els dos marges de la riera pertanyen a Sanana. Imagino que una rierada es va endur el pont (la de 1962?). Si voleu aprofundir sobre el pont parleu amb el Joan Arnau de la Farinera. Ell és el que em va explicar això que dic.

    Una saluació!

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Gràcies David. Com sempre aportacions ben valuoses. Una abraçada.

      Eliminar
  2. Grata descoberta la d'aquest blog!
    Avui he conegut el que queda del pont. Seria interesant tenir-ne mes dades.
    Salutacions!
    Amadeu Pagès

    PD: T'ha parlat en David dels forats esculpits del Pla d'en Ros, aprop del cementiri?

    ResponderEliminar
  3. Oh!, Gràcies Amadeu per les teves paraules. Tema Pla d'en Ros, doncs no. El David m'ha fet saber moltes coses, que he pogut fer aportació al blog. És un apassionat d'aquests temes, com jo. Aviam si puc quedar amb ell i parlar. Crl.

    ResponderEliminar