lunes, 14 de enero de 2019

Els Pins Cargolats - Sant Llorenç del Munt i la Serra de l'Obac

Els Pins Cargolats de l'Era dels Enrics

Tot i que molt s'ha dit d'aquestes curiositats naturals que fan forma als famosos Pins Cargolats de l'Era dels Enrics, el fet, i la sorpresa, de veure'ls en procés de pèrdua, per sempre, em motiva per parlar-ne una vegada més d'ells, abans no siguin un lleu record en la memòria popular.

Pins Cargolats
Pi cua de porc - gener '19

Arribar al seu enclau, no va ser feina fàcil. Un seguit d'intents, durant gairebé un any, em portaven pel camí de l'amargura. Sort d'en David, un caminaire, i afegiria, que se sap la seca i la meca d'aquests indrets, que fortuïtament ens va fer de guia. I com ell diu: quina sort que els nostres camins es trobessin fins als pins!. Així doncs, les coordenades, les guardo a bon recapte...apa!

El misteri és a taula. Què fa donar aquesta forma als pins? Per què uns sí, d'altres no? El fet de trobar-los concentrats, en un espai relativament proper entre ells, però amagats entre els pins "normals", encara els fa més desésser.


Pins Cargolats
Pi anaconda - gener '19

Però què sap el gat de fer culleres? Doncs, probablement poc, i és aquest enigmot que els fa punt d'atractiu.

De teories hi ha de tots colors. Hi ha qui diu que són fruïts de boscaters, avorrits, que entre berenar i berenar, es dedicaven a fer cargolades de pins, tal bonsai. Però, pensat fredament, la tasca de "talaire" de boscos, no la veig per tenir-ne massa temps de lleure, poder algun artista entre el clan... en tot cas, dit està.

Altres explicacions van dirigides al fet que alguna cosa, neu a la base, o algun despreniment de l'ager proper, els forces a fer via lliure en el seu creixement. A l'Illa del Ferro, hi ha un fet similar, conegut com "les sabines del ferro", aquestes formes, als arbres, són donades per la força del vent, en determinats moments de l'any.

L'única evidència és el fet que, aquesta circumstància només és resultant mentre l'arbre és jove i s'està desenvolupant. Quan es fan més grans i forts, fan cap d'alt, com els seus veïns.

La darrera teoria està relacionada amb un possible fong, melampsora pinitorqua. Aquest, provoca aquestes deformitats en els brots dels pins joves, tot i que no sembla ser tan acusat com els que podem veure en aquest racó.

Sigui el que sigui, el motiu, d'aquest fenomen, la realitat és que són un atractiu turístic, en procés de desaparició.


Foto feta pel Paco.

Fort agraïment al guia i "nou" amic, David. Sense ell, encara, el Paco i jo, seríem voltant per l'Obac, buscant encara l'era... 


P.d.: Imatges dels pins, agafades 7 de gener de 2019. Al blog TrailSantLlorenç, trobareu un seguit d'imatges dels pins que hi havia, alguns ara, una mica "més torts".
    

1 comentario:

  1. Un plaer trobar-vos, coneixe'ns i fer de guia i poder ensenyar els espais tant macos que tenim tant a prop!! fins la pròxima companys!!

    ResponderEliminar