sábado, 6 de abril de 2019

Mina dels Morts - Vacarisses

Mina dels Morts  

Vacarisses

41°34'30.7"N 1°55'14.4"E

Un d'aquells elements del nostre patrimoni immoble. Un trist testimoni, forjat de la seva mateixa història, encara latent al seu nom.

La Mina del Morts és un enclau, on 5 treballadors, fent el cobriment de la volta de l'obra, van deixar la seva vida. Un greu accident, en els seus darrers moments constructius, quan la volta encara no estava apuntalada.




Dins del terme de Vacarisses, en el tram acotat entre el Viaducte del Boixadell (Terme de Viladecavalls) i el Túnel de la Mina Llarga de Torrella (Vacarisses), hi ha tres túnels petits, que la companyia del moment, concretament Zaragoza-Barcelona (ZB) va construir: el de la Mina dels Morts, el Mimó i la Torre.

Aquesta trilogia de l'enginyeria ha quedat, discreta i poc atesa per l'admiració popular. Possiblement sota faig del fabulós Viaducte que els precedeix, però, de segur també, per la sensació d'inestabilitat sensorial i emocional que, des de temps remots, el sota món hi ha transmet a totes les civilitzacions.
L'extensió ferroviària dels s. XIX i XX, va generalitzar aquestes construccions, de penetració dins la roca verge. Un compendi d'errades i encerts, d'arriscades decisions, de túnels abandonats en nous traçats, etc., però amb un afer constant, la d'un viatger que vol veure la llum del final del túnel.

____________________________________________
La Mina dels Morts és el túnel, d'uns viatgers que no van veure aquesta llum.
____________________________________________
L'auxili va ser un afer difícil. Uns camins de tartana, hores que passaven fins que les ajudes podien arribar i fer el trasllat a Terrassa, tot un conjunt de realitats que van esdevenir en un accident mortal, per aquestes persones. Les víctimes van ser enterrades al cementiri de Vacarisses.

Fonts:
Vacarisses: Un poble amb dues Estacions de Ferrocarril. Eduard Martínez Hernández





No hay comentarios:

Publicar un comentario