miércoles, 9 de agosto de 2017

Font de la Pola - Sant Llorenç de Munt i Serra de l'Obac

Font i Balma de la Pola 

Al Turó de la Pola - Parc de Sant Llorenç de Munt i Serra de l'Obac

Estil: Medieval, modern

La Balma de la Pola i la seva Font és una preciosa balma, llarga i amb una profunditat considerable. La seva cornisa volada la fan un perfecte aixopluc, així com un preciós raconet.  Colles excursionistes han sabut treure bon profit per crear un espai lúdic, amb taules de ciment i pedra, per passar llargues estones, xerrar, descansar o jugar.  

En l'àmbit descriptiu: d'orientació a migdia, té poques restes visibles de què poder va ser una balma obrada a la baixa edat mitjana, alguna resta probable de murs de tancament o els seus fragments.  A l'interior hi ha la font de la Pola. 


Font de la Pola
Cartell. Substituir l'original per tal de demanar respecte.

L'ús d'aquest espai en temps passat, és difícil de concretar. Hi ha documentació de 1336 d'un pergamí del mas de la Mata, on dóna coneixement del mas de la Pola. Poder aquesta balma en condició de balma obrada respon a aquest mas o simplement era un afegit.  El  1592 ja no consta al cens de població, possibilitat d'un segon ús o desús d'aquest espai com habitatge.
El que si és segur, són les diferents utilitats, segurament relacionades amb la torre de la Pola, què era un punt de control envers temps incerts.

Fent un gran salt en el temps, i parant al s. XX, concretament cap a finals dels 20, torna a tenir el seu merescut protagonisme. Tot de la mà de la colla excursionista de juventut Terrassenca. Van decidir aprofitar aquest racó i el degoteig d'aigua de la font per construir una cisterna dipòsit i una gran pica al costat.

1929. Imatge constructors. Font Trail Sant Llorenç.
El principal o principals constructors de l'espai lúdic, van ser en Valentí Rossinyol (Tinet), en Pere Palleja i Hans Weichsel. Tot amb l'ajuda de diferents membres del centre excursionista de Terrassa, que van ajudar amb el trasllat del material.

Font de la Pola
Taula amb banc rodó

Font de la Pola
 Taula d'escacs formigó i pedra

Font de la Pola
Font amb el seu dipòsit interior
Font de la Pola
Pertxeros per les botes de vi


En un costat de la balma hi ha un petit rebost. Avui tapiada la porta.  El feien servir per guardar plats, gots i estris per poder cuinar. Els constructors d'aquest indret deixaven la clau a qui ho demanava i a canvi havien de deixar algunes monedes a la guardiola que hi havia a dins. Amb aquesta voluntat s'anaven cobrint les necessitats de nous estris i material per para taula. Fins que la mala voluntad d'algú va robar tot el que hi havia.

Font de la Pola
Detall del possible petit rebost

Font de la Pola
finestreta
D'aquest parament lateral, també he trobat informació d'un segon ús, què li va donar la guardia civil en temps d'autarquia. Sembla ser què va ser emprat com a caserna de güaita per fer emboscada als, què voltaven pels camins i guardar el seu armament.
Cau del guille blog
Aquest espai va ser àrea d'esbarjo del Tinet i molts joves de la colla fins que l'èxit del lloc va fer que busquessin i acondicionessin una altra balma al Racó Gran de Mata-rodona.


Font de la Pola
Indicador


Fonts consultades:

Trail Sant Llorenç
Imatges de Elena Santiago, Laura Carpio i Ruth Tornero
Diba

No hay comentarios:

Publicar un comentario