lunes, 12 de octubre de 2020

Bomba d'aigua del pou de can Còdol- Can Serra

 

Bomba d'aigua del pou de can Còdol

41º35'47.8" N  1º53'40.2"E

Bomba aigua pou Can Codol Vacarisses
Vista de la bomba d'aigua a la rotonda sud - Can Serra


Una de les rotondes de la urbanització de Can Serra té un tresor a vista de tothome i totadona. 

Fem la volta amb el cotxe, una, dues, tres vegades, tantes al dia, que ni parem atenció.

Allà, un motoret, al mig d'una rotonda tota per ell. I només per encuriosits, segurament en algun moment de les infinites voltes que fem a la nostra processió diària, que algú ha pensat en la seva raó de ser. 

Doncs en té, i una d'important o, si més no, curiosa.

Per parlar d'ell ens hem d'apropar al poble i parlar de la seva realitat, donats els inicis de l'experiència que he volgut titular: Experiència aigua a domicili a Vacarisses. 

Però per fer-lo més ben parit "Experience water at home in Vacarisses", per si algú fa una pel·lícula, algun dia.

Una petita broma, ara que obrim aixeta i raja l'aigua a dojo, sense més complicació. Però a principis i escaig del segle passat, aquesta realitat era molt diferent pels vacarissencs i vacarissenques, vers la utilització i servei de l'aigua a les necessitats diàries.

El primer capítol de la saga "Experience water..." té inici l'any 1937. Gestions municipals i aportacions econòmiques de particulars feren realitat un dipòsit d'aigua, que seria alimentat per l'aigua del Pou del Viveret. Aquest, d'ubicació propera a l'edifici de la Rectoria Vella.

El servei de subministració estava assegurat mitjançant un sistema senzill i el seguit de la xarxa de canonades que feien connexió a una part del poble.

El creixement de vilatans a les dècades dels 50 i 60, el segle passat,  evidencià una nova necessitat de captació i subministre. És doncs que, es procedí a portar-ne de can Còdol, en una primera instància, i de terres de l'Orpina i can Serra desprès, per satisfer les necessitats de la població.

Eus ací, el nostre protagonista indiscutible, la primera bomba elevatòria que dóna servei a l'aigua domiciliaria del poble o  "El motoret" a la rotonda de Can Serra.

Una de les curiositats, pels qui gusteu de saber d'enginyeria mecànica, és el fet de ser un motor a sistema de pistons. Sembla que en aquests moments ja eren d'ús comú les d'accionament per força centrífuga, emperò aquestes de nova recerca, no garantien la correcta funció, dels aproximadament 130 metres de desnivell que s'havien de salvar.

És així que les recomanacions indicaven aquest sistema de tradició, que amb tots els seus pros i contres, complia amb el seu comès.  De l'aventura de fer-ho anar us parlaré en una altra publicació, ja que no té desperdici. Tota una gesta hercúlia, gràcies al bon jan o bons jans que s'en ocupaben. 


Detall bomba aigua pou Can Codol Vacarisses
Detall de la bomba

El suministre actual a tot el terme, esdevé dels pous de Can Serra, principalment, i del nou pou de Torreblanca, de datació força recent.


Bomba aigua pou can Codol Vacarisses
Una més

Moltes gràcies al "pou" d'informació.  Gràcies mil Xiscu!!!


Fonts:

- "Re-descobridor" de la curiositat. David Hernàndez
Us deixo l'enllaç del seu exuberant treball, al seu blog:
http://barraquesdevacarisses.blogspot.com/

- Font directe d'informació: Sr. F. Badia.

- Fonts de Vacarisses, Josep M. Farrés Trias.



No hay comentarios:

Publicar un comentario