domingo, 24 de enero de 2021

Edifici L'Estació - Vacarisses

 

L'Estació de Vacarisses

Ubicació: Urbanització El Ventaiol de Vacarisses - Vallès Occidental.
Coordenades: 41.60646754950633, 1.8714409367730753

Un edifici de llenguatge historicista amb personalitat pròpia a Vacarisses.


Façana a migdia - imatge d'autora


Un sobrenom molt ben guanyat. I per partida doble us podria explicar. 

Per una banda, el fet de la seva tipologia i estètica constructiva, d'estil neoclassicista de primers del s. XX, recorda l'estil que es va adoptar en les edificacions destinades als serveis ferroviaris, especialment en les estacions.  I, per una altra banda, el fet de tenir l'honor de ser-hi referenciat al cadastre amb la següent datació, l'edifici fou construït l'any 1914.

Una data que guarda una relació curiosa amb les veritables Estacions de Vacarisses.

Si fem memòria, en aquesta mateixa data 1914, es van iniciar les tasques d'ampliació del segon tram de via, a l'unidireccional tram inicial Terrassa-Manresa.  Un servei enllestit finalment en 1920 (1).


Aquesta associació que us he volgut fer, no té relació directa, ni pràctica, ni funcional.  És, possiblement, una senzilla casualitat, però, ens convida a pensar en els gustos  i actituds historicistes, de finals del s. XIX i primers del s. XX.  

Una  estètica o estratègia constructiva, portada a terme en aquell moment, i com especial demanda de les classes socials benestants.

Façana principal -  imatge d'autora

Una actitud estètica, representant d'un llenguatge molt particular i amb l'aspiració a ser diferenciador.  El s. XIX va ser el segle historicista per antonomàsia a Barcelona, i va fer les  seves últimes esbrancades a primers del s. XX, però d'una manera més anecdòtica i allunyat-se de la Ciutat Comtal, principalment. 

--------- Tenim un meravellós exemple del que va representar aquest període artístic, a  l'Església de la Sagrada Família, del poble veí de Castellbell i el Vilar.


L'Edifici-residència l'Estació era una casa d'estiueig, enclavat, privilegiadament, a l'històric Camí Romeu i molt proper a un altre edifici d'un important bagatge històric, l'Hostal del Palà.  Tot un compedi de factor que el feien representatiu ,multidireccionalment, del seu empoderat.


Formalment, en el seu conjunt, és una edificació de planta quadrada, a dos nivells pràctics i coberta plana amb terrassa. Està envoltada per un espai enjardinat, assistit per un veí, fins a data d'avui, que té cura de fer la neteja del terreny i de vigilar.


Les finestres, en tota la cúbica edificació,  s'emmarquen amb un arrebossat blanc, coronat amb un acabat carpat. Aquestes es troben tapiades amb fustes, per tal evitar mals majors a l'edifici.
L'edifici està pintat d'un potent i senyorial color vermellós-grana, color que l'aporta una gran dignitat i magnificència visual.  

És trist que un edifici que va ser pensat amb tanta riquesa i simbolisme de detalls, tingui una actualitat tan incerta. 


Façana nord - imatge d'autora

_________________

Fonts:

Mapa patrimonial DIBA
Font directa - Veïns, als que agraeixo les seves aportacions.

No hay comentarios:

Publicar un comentario