Un rail Barlow de 160 anys a Vacarisses
Tota una sorpresa és aquest testimoni mut. Mut fins que l'Edutren em va fer saber d'ell i, naturalment, el va fer parlar per boca seva.
Un carril ara jubilat de la seva feina de rigor, però destinat a un altre servei, que m'agrada de dir, amb molta d'estima "servei d'avi". Ara es dedica a ser observador, dels seus relleus ferroviaris, des de l'alçada del pont. Li diem el Carril Barlow de Vacarisses.
El trobem al pont, sobre la via del tren, que fa d'entrada a la Masia de l'Orpina. Sempre que, decidim anar des de la font de la Font Orpina, cap a la masia.
La història d'aquest rail original i denominat del tipus "Barlow" deu ser del tot casual.
Si fem mirada temps enrera, com si d'un viatge al passat es tractés, ens ubiquem ara cent anys endarrera, tot just parem el nostre deambular, l'any 1920.
Aquesta data ens servirà per fer menció dels cent anys de vida, que té la doble via de tren, al terme.
Ara ja podem dir, que tenim una via amb un segle de vida.
La doble via, com el seu propi nom indica, dóna amdós sentits de circulació a la marxa del tren. Cada via, per un sentit diferent, l'anada i la tornada. Aquesta ampliació, a Vacarisses, és ara, en l'actual 2020, que ha fet els seus cent anys.
Les necessitats d'ampliar l'espai del balast de via (llit on es col·loquen les travesses), va formular la construcció d'un pont , que salvés amb seguretat el pas de les vies, i dones connexió a la masia amb les seves terres.
És doncs, un pont entès també, com a centenari en el seu disseny, barana i forjat.
Però un dels laterals del pont, no devien satisfer les exigències de l'enginyer del moment o, simplement, algú amb bones llums va pensar a donar una mica més de llargada a la curta barana del pont.
És aquí, que entra en acció el protagonista de la nostra història. El Carril Barlow emprat en la primera construcció de la xarxa ferroviària Terrassa - Manresa, ara fa aprox. 160 anys. Trajecte que disposava d'una única via i un doble sentit de circulació, allà pels seus inicis, ca. 1840/50.
El veurem fent de continuador de la barana existent, com empara del talús de la via.
---------------------
Aquest carril era de secció enrotllada i va ser emprat en substitució dels primers, o més primitius, denominats carrils Brunel.
---------------------
Va ser dissenyat per enginyer W. Henry Barlow (1812 - 1902) i la seva característica, més especial, era el fet de poder ser instal·lat sense travesses. Només subjectant-lo per les vores a una base forta.
No com el primogènit sistema constructiu de vies, el qual requeria un dorment de fusta o base sobre el balast petri, emprat sota la via, i fent més costosa la instal·lació i el manteniment.
No obstant això, el nostre rail, tot i ser força instal·lat a trams de via de poc trànsit, com és el cas del nostre Barcelona-Manresa per la companyia Saragossa-Barcelona, o a França, per la companyia de le Midi, qui va comprar la llicència Barlows's Permanent Way Company, no va donar el resultat esperat.
Era requeriment d'un gran i dificultós manteniment, per tal fer correcte servei.
És doncs que, en el moment de fer l'ampliació al sistema de doble via, es va decidir fer l'ús del tipus "vignole", o de doble cap, que reconeixem a l'actualitat.
↫↬
P.D. Gràcies, Edu, bon amic!, per tota la teva dedicació i constant cura del tema ferroviari. I per les interessants coses que saps!
Fonts:
El fabulós llibre de L'Eduard Martínez Hernàndez
Vacarisses. Un poble amb dues estacions de Ferrocarril
Ferropedia.es
Molt interessant vestigi de la història del transport a Catalunya.
ResponderEliminarCom tot nou sistema en els orígens van sortir moltes diverses opcions per resoldre una mateixa qüestió de tipus de raïls n'hi han un grapat molts d'ells molts semblants.
No en el cas del raïl U o Barlow que en el seu moment va tenir una gran importància al construir-se el FC del Great Western.
A més del Ferrocarril Barcelona Manresa a Saragossa, aquest tipus de raïl també va fer servei al ferrocarril d'Aranjuez a Almansa. El sistema va perdurar fins a principis del S.XX.
Caldria protegir aquests vestigis, crec que també hi ha alguns segments usats com a proteccions a la vora de l'estació de metro de Santa Eulàlia al voltant de la via fèrria genera.
Salutacions,
Ferran Lería
Gràcies Ferran per les teves aportacions. Jo mateixa vaig dubtar de fer públic el seu coneixent. Però penso que té més a guanyar que no pas perdre. Gràcies novament. Crl.
ResponderEliminar