sábado, 13 de julio de 2019

Dos nous petròglifs - Castellbell i el Vilar

Dos nous petròglifs al Bages

Tancant el cercle: Marques de possessió o Marques de Casa 



El dos nous petroglífs que l'Elena em va ensenya van ser, en certa manera, definitori per desvelar el misteri suscitat amb el primer que vam trobar; La pedra del David, també a terme de Castellbell i el Vilar (Bages).

Aquests nous monogrames marcats a la pedra responien a un traçat més aviat de tarannà medieval o posterior, i va ser el fabulós llibre de Rudolph Kock, El libro de los símbolos, que va encaminar a una possible resposta.



Laura i Elena en tasques de neteja

Aquestes marques gravades a la pedra, semblan ser unes fantàstiques Marques de Possessió.

Els particulars símbols, en un principi, eren fets servir pels camperols envers les seves limitacions territorials, així com es podia fer extensió a totes les seves propietats materials. Moltes vegades marcades amb la mateixa simbologia.

Aquestes es podien exhibir en trocs d'arbres, animals domèstics, cavalls, ramaderia, sacs de producció (llana, gra), eines emprades, catifes, teixits, etc.

Un temps posterior, aquestes mateixes marques van definir les diferents Cases o famílies dels voltants, agafant un caire més personal. La marca podia esdevenir en variacions estilístiques, segons els diferents membres de la mateixa saga familiar.

En un temps final, l'ús d'aquestes marques va funcionar com a distintiu comercial o industrial, marques d'artesà o d'artistes.

La creació gràfica també va passar per un seguit evolutiu. En un principi el traçat era recte, en predomini, i senzill. Les formes corbades o amb més elavoració van ser emprades posteriorment.


Era curiós el sistema de repartiment de terres. Un element que formava part d'aquest procés era: el Pal de la sort.

Les primeres comunitats feien a sort, entre ells, al representant que cuidaria pels seus interessos i dominis, davant qualsevol necessitat, conflicte entre cases o assetjament senyorial. Un xic així com un president de comunitat, si em permeteu la comparativa.

El pal de la sort tenia un símbol gravat, un símbol prèviament conegut per tots els candidats. Aquest amb un grapat de més pals, de la mateixa mida, es ficaven dins d'un barret. Els camperols havien d'anar agafant, per tandes, un d'ells. Com no cal dir, a qui li tocava el pal gravat, seria el candidat responsable en afers i gestions de mediació.

Les Marques de Casa més desenvolupades contenien formes més elaborades i inclús noms o lletres, dels seus representants.


Pedra arenisca amb Marques de Possessió.
Fonts:

El significado de las artes visuales.  E. Panofsky
El Libro de los Símbolos. R. Kock



Gràcies a l'ajuda de l'Elena, pel seu sistema rastrejador propi, i a la Laura sempre disposada a donar un cop de mà. La neteja de la pedra es va fer al mes de juny 2019.

2 comentarios:

  1. Aquesta pedra va eser dibuixada uns anys anteriors a la guerra incivil per dos germans de cognom Gall,el seu pare era el amo de la propera casa del Gall de Dalt,no tenen cap misteri volen representar els escuts del Barça i l'Espanyol dels cual eren seguidors els dos germans,explicat per un dels germans

    ResponderEliminar
  2. Així doncs misteri resolt. Sort dels teus comentaris, ja que em portaven ben de cap. No obstant això, hi ha un tercer, més maltret. Segons aquesta hipòtesi, pot representar algun escut esportiu.
    Moltes gràcies Marcelí, era maco somiar "misteris" però la realitat és també ben curiosa.

    ResponderEliminar