viernes, 21 de agosto de 2020

El Teix de Vacarisses

El Teix de l'Obac a Vacarisses


Tot un singular senyor molt ben plantat! I no dic cap ximpleria. Singular per la raresa de la seva presencia botànica a la comarca, senyor per la seva llarga vida, es calcula que més de mil anys i, ben plantat, una certesa que tothom i totadona que volti i el saludi ho pot verificar. És d'agradable sorpresa, veure com està d'integrat en el seu entorn natural.


Teix de l'Obac
Teix de Vacarisses


El teix, com espècie, és un arbre de filogènesi molt antiga - fòssils de temps del triàsic - en són testimoni. D'arbres Top-ten en vida perllongada tenim algunes espècies de pi, referim a Matusalem a Califòrnia; la ceiba (conegut pels maies, com l'arbre mitològic que fa connexió de les seves arrels amb l'inframón); les sequoies, tan altes com gratacels; els baobabs d'Àfrica (mítics arbres del fabulós llibre del Principito d'Antoine de Saint-Exupéry), l'olivera de l'Erecteu a Grècia; entre molts altres per fer un petit tastet d'amics ancestrals.

El secret, un creixement lent i una gran capacitat de regeneració. El nostre Teix sembla datar de més de mil anys, tot i que sabem que, com espècie, poden superar els dos mil anys.

El teix, donada la seva persistència a la vida i la seva curiosa manera de créixer, sembla formar-se de forma inversa, de fora cap a dins, ha fet, sigui el guanyador del sobrenom de "l'arbre de la vida i la mort". Degut, segurament, a la seva longevitat i, també,  a la seva toxicitat. 
Cal recordar que tant les baies com les seves fulles són molt tòxiques. De fet, la seva substància, s'utilitzava per enverinar les fletxes en l'antiguitat.

No obstant això, el nostre Teix sembla no gaudir d'una bona salut. Té poques fulles, el troc és foradat -característic d'aquests arbres, que fa que siguin buits per dins. Són les branques què amb una arrel interna, baixa al sòl per tal de nodrir-se-, però la seva fragilitat fa que sigui propici a qualsevol nevada o ventada, puguen-se trencar.

El nostre Teix, malauradament, es troba amenaçat, com els seus companys teixos. El canvi climàtic, els tèrmics, els incendis, etc., és doncs una espècie protegida pràcticament a tota Europa.

El Teix de l'Obac, ubicació:   41° 37′ 03″ N, 1° 56′ 51″ E

No hay comentarios:

Publicar un comentario