martes, 21 de marzo de 2017

Hostal de la Creu de Guardiola - Monistrol de Montserrat

L'Hostal de la Creu 


L'enrunat Hostal de la Creu de la Guardiola (261 m), està ubicat a les portes de Monistrol de Montserrat, pel camí Ral que anava segurament des de la vila Egarense a Montserrat, i rep el nom d'una desapareguda creu de terme que hi havia en aquest lloc.

En aquesta zona, en el pas del camí romeu, encara trobem restes de les modificacions que Pere el Cerimoniós va manar fer amb enllosats, murs i amb un desguàs lateral perquè l'aigua de pluja no erosionés el camí. També hi ha una font i s'hi va excavar a la roca una bassa de bones dimensions (de 7 x 4 metres) per als animals dels hostatges. 



De ben segur era un alto al camí dels romeus que arribaven des de diferents indrets de Catalunya fent pelegrinatge a Montserrat, sigui per fer nit o reposar forces.  Les vistes de la gran muntanya, l'arribar al pla on es situa l'Hostal, devien ser meravelloses i imponents per aquests viatgers de camins, cansats segurament dels quilòmetres acumulats a les cames i al cos.  Avui dia encara ho són, tant de Montserrat com de Monistrol, i no deixen de ensimismar tot just fer l'últim tram de suau pujada.

Però qui eren aquests romeus?  Etimològicament la paraula romeu  ve de romer, romeria, i tot deriva de la paraula: romàEl nom emprat a Bizanci (l'Imperi Romà Oriental amb capital a Constantinoble) per a designar els peregrins que anaven des de l'Imperi Romà Occidental cap a Terra Santa. Com que la seva capital era Roma, tots esdevingueren romans. I d'aquí evolucionà a qualsevol peregrí que es dirigira a qualsevol lloc.
Durant els segles XVI-XVII-XVIII el trànsit devia ser tal que els camins rals es van anar arreglant tot per cuidar aquest públic cada vegada més gran i així van anar sorgint diferents posades i/o Hostals pels camins.

D'aquest seguit de peregrins que voltaren des del segle XVI  hi havia tradició d'anar en pelegrinatge de Mura a Montserrat per motiu d'una pesta que causà una gran mortaldat i de la qual es van poder alliberar. Aquesta festivitat estava vinculada a la festa de Sant Marc, i va caure en desús el 1931 per certes "irregularitats" que s´hi van produir. L'any 1979 es va tornar a recuperar però amb un caire més lúdic i allunyat de la seva intenció inicial.  D'aquestes "irregularitats" pels anys 1925 - 1931 tenim una història  molt recent en el temps aferrada a Monistrol de Montserrat que resulta si no més curiosa a ulls moderns. Doncs entre aquests anys, quan els romeus de Mura passaven per Monistrol de Montserrat, es produí una gran pedregada amb una gran trinxada de ceps. Els monistrolencs cregueren que els culpables eren els muratans, que anaven vestits l'estil tradicional- amb una camisa blanca que sobresortia per sobre dels pantalons i gorra. A partir de llavors es conta que cada vegada que passaven per Monistrol se'ls apedregava.

 
El nostre Hostal no era molt gran, segurament degut a la proximitat del final de recorregut. Així destaquem, l'interior al qual accedim des del forat del qual va ser una ampla porta. 

Trobem les cavallerises en dues estances fetes amb volta de canó i separades per un mur de càrrega.
La part alta de l'Hostal devia donar lloc a les estances de la casa i encara, entrant a mà esquerra, podem veure les escales que hi devien donar accés. 


És una llàstima el deteriorament del conjunt en general de tot l'edifici.  Actualment reduït a un munt de pedres que estan totalment invaïdes per la vegetació adjacent que es va menjant el que va ser seu en temps era temps.

6 comentarios:

  1. Tengo una finca aqui desde 42 que tengo mis padres la construyeron.forma parte de mi vida el l'hostal soy de ventayol y he disfrutado de ella desde la infancia y con mis amigos.he visto como el paso de los años ha ido deterionrandose es una pena pase grandes momentos de mi infancia mu chos momentos sentado observandola con la paz y paisaje que nos envuelve. Sigo visitandola y nunca me cansare de visitar el que le considero mi hostal de mi vida.la historia del l'hostal de la creu me gusto muchisimo

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Cierto! Es la historia de muchas construcciones y elementos patrimoniales. Un principio y, muchas veces, un triste fin. Un enclave precioso, además de certero para sus disposiciones y utilidades de la época. Pero, ahora sin uso, y por lo tanto, condenado al abandono y destrucción. Gracias por tu comentario y, sí, disfruta de la energía que transmite el lugar, que carga pilas en cuerpo y alma.

      Eliminar
  2. Buenas
    Si alguien tiene informacion verdadera del Hostal de la creu, me la puede enviar a. carchaba@gmail.com
    Soy el propietrio y si pudiera la reformaria
    Gracias

    ResponderEliminar
  3. Moltes gràcies per les teves paraules i interès. Certament l'Hostal de la Creu és un clàssic, edificació amb molta història darrera, que a quedat com a topònim d'una urbanització, carrer, etc., per la seva escasa glòria. Les fonts documentals es troben molt disperses desgraciadament, Monistrol, Vacarisses, Patronal de Montserrat, Vic..., desconec, si hi ha una recerca més acotada.
    Fer una reforma, tal estat actual, en la meva modesta opinió, és una gran comesa. Avui dia és totalment rònenc.
    No obstant això, mantenir viva la seva història en format llibre o document, si seria una molt bona idea. Crl.

    ResponderEliminar
  4. :) Seria meravellós al menys tenir un panell informatiu que el recordés i valorés aquest punt- com també l'ermita de Sant Antolí que no està gaire lluny. Jo m'he mig criat a la urbanització del Ventayol i per nosaltres, quan erem petits, l'anomenàvem el "castillo" i fins i tot recordo pujar a la primera planta- ara es va caient poc a poc.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Doncs sí, comparteixo la teva opinió. Un referent informatiu seria una bona idea. Gràcies pel teu comentari i a gaudir molt del seu record.

      Eliminar