viernes, 3 de noviembre de 2023

El dia dels difunts

 

El dia dels difunts

Terrasa, Vallès Occidental

La Huastequita, Mercat de la Independència, Raval de Montserrat, 41, 08221 Terrassa, Barcelona


Altar dels difunts 2023. Mercat de la Independència, Terrassa


El dia dels difunts és una de les festivitats més importants a Mèxic, amb una antiga tradició de més de cinc-cents anys.  Esdevé de la fusió de tradicions, entre la cultura prehispànica, anterior a la colonització espanyola, i la catòlica. Tot i això, no podem parlar d'un 50% en aquesta fusió, sí hi ha la primerenca llavor en el seu origen, a la civilització Asteca.  

 _______________________________________

És una festa de vida, on se celebra el retorn transitori, a la Terra, dels difunts estimats. Tradició on els morts són éssers que, una nit a l'any, creuen el Mictlan, terra dels morts, per estar amb els mortals. 

 _______________________________________

 

Els antics mexicans, mixteques, zapoteques, tlaxcalteques, totonaques i altres pobles originaris, vers la colonització catòlica, van adaptar la veneració dels seus morts al calendari cristià.  Una data que coincidia amb una altra festa pagana i un simbòlic final de cicle, en aquest cas el del blat de moro.

El calendari catòlic va fer la seva personal adaptació, així doncs, l'1 de novembre corresponent a "Tots els difunts" (1), a la tradició mexicana, el dedicà al "difunts petits" o nens, i el dia 2 de novembre als adults.
 
 
Un afer comú, tot i les diferències regionals, és la col·locació d'altars on trobar espelmes, pètals, menjar, figures de cranis pintats de colors vius, coses que li agradaven a aquella persona, etc. 
Els aliments tradicionals són fets amb blat de moro i altres vegetals típics de la terra. També hi veurem el "copal", un recipient amb un producte a base de resina aromàtica, aquest fum es considera aliment especial de les divinitats. Altres productes són la fruita, set plats de molenegro (2) (moles oaxaqueños) amb set truites pels difunts adults, pollastres, cafè, xocolata calenta, aigua beneïda, la imatge del sant i, especialment, la del difunt. Un ple d'elements sensitius que, si més no, et recorden el fet de ser viu. 
 
 
Altar dels difunts 2023. Mercat de la Independència, Terrassa 

Altar dels difunts 2023. Mercat de la Independència, Terrassa



La Juanita ha volgut portar un tastet d'aquesta tradició popular a la seva actual terra, on viu amb la seva família, Catalunya. Una tradició declarada patrimoni de la humanitat per la UNESCO l'any 2008, per tot el que representa i per ser una tradició integradora i no taula rasa. 
 
 
Altar dels difunts 2023. Mercat de la Independència, Terrassa

 
A la seva paradeta del mercat ven productes de la tradició mexicana, aliments, artesania i moltes coses més del seu país de neixement.
 
En aquest espai del mercat de la Independència de Terrassa, han quedat agermanades aquestes dues terres en una tradició.  Una festivitat heretada on la mort no es viu amb pena o gran dolor, és una celebració de la vida dels que sí estem, tot i semblar una contradicció. Una filosofia que ens convida a pensar i recordar en tots aquells i aquelles que han marxat.  
Si no els oblidem i els recordem, encara són vius, mana la tradició. Aquest és el pensament que moltes mexicanes i mexicans volen inculcar als seus fills. Records i estones que conviden a parlar d'aquella persona que ara no hi és, on surten converses d'allò que li agradava fer, de moments viscuts, de manies, de coses que feia divertides, és a dir, de tot allò que s'alimenta el record d'algú que ha estat i és estimat. 
 
💀💀💀💀💀💀💀💀💀💀💀

Així doncs, aquest petit espai de vida, aquesta connexió entre la persona que no hi és en cos, però sí en el record d'ells que el van estimar, el podeu trobar al petit altar expositor, del dia dels morts, que ha fet la Juanita amb molta estima i amor. I si la veieu per allà, ja li podeu preguntar, us explicarà amb molta tendresa tot els que vulgueu saber d'aquest acolorida i bonica festa de vida.

 

💀💀💀💀💀💀💀💀💀💀💀
 

S'han volgut sumar a aquest altar unes pintures fetes per diversos dibuixants de Terrassa i proximitats.



 
(1) L'origen remunta a gairebé 1300 anys. El Pare Gregori III (pontificat 731-741) va consagrar una capella a la Basílica de Sant Pere en honor a Tots els Sants. Anys posterior, a mitjans del s. IX, el Pare Gregori IV va fer extensiva la celebració a tota l'Església al 835. El fet d'escollir l'1 de novembre va ser per tal difuminar altres celebracions paganes, concretament la que festejava el final del cicle, el solstici de tardor.
 
(2) Una salsa que té com a base sis tipus de pebrots (xile) secs, plàtan, miltomate, pa, espècies diferents, ametlla, cacauet, canyella i sucre.



No hay comentarios:

Publicar un comentario