lunes, 30 de abril de 2018

Font de la Saiola - Vacarisses

Font de la Saiola

La font mentidera de Vacarisses 

La Font de la Saiola (465 m) és una més, de les fonts "sorpresa", que amaga l'Obac. 
Una surgència temporal que, en estacions de pluges constants, és de les que raja aigua a dojo. Una font molt senyora tota ella i, és des del maig del 2010, fins ara, que no ha tornat a fer presencia. Però hem de dir, que quan vol fer-se notar, ho fa amb molt d'estil.


Font Saiola Vacarisses
Font Saiola - Vacarisses


Al llarg del Torrent de la Saiola - Riera de Rellinars, hi ha un seguit de fonts modestes, però permanents; Font de Carlets, Fonts de Rellinars... i, un conjunt de fonts del grup de mentideres, que la seva presència és ben bé, una festa quan surten a saludar;  La font Falsa, la font de la Pedregosa,  la font de la Barbotera i la font de la Saiola.   D'aquestes, la Saiola és la que presenta un cabal considerable i una surgència d'una preciositat espectacular. 

En temps de calma, la Saiola és un avenc sec i estret, un forat més dins dels conglomerats calcaris que conformen el terreny.  Però, després de pluges abundants, comença la festa!  La font comença a brollar, sense fi, com si  es tractés d'una canonada trencada.

_____________________________________________________

Era el moment d'expectativa popular i tradicional que, vacarissencs i rellinassencs deien; La Saiola raja!,  anem a veure-la. 

_____________________________________________________ 

Aquestes fonts sorpresa, com els misteris-inexplicables de la natura, sempre han format part de mites i llegendes, que avalen i doten d'un curiós protagonisme, els moments que passen a l'acció. Així que es parlar de l'existència d'un llac interior.  Però segons els estudis del geòleg Antoni Freixes, aquesta hipòtesi no és viable. 

Freixes exposar en els seus treballs, l'existent circulació subterrània de l'aigua. Una circulació d'aigua a un ritme molt lent, que la convida a absorbir carbonats, com per fer isotònica a una bona colla de runners! Però, ep! no és bona per beure-la, ni m'atreviria a ficar-la al radiador del cotxe! 

El ritme lent de l'aigua, circulant pel saturat terreny calcari intern, en moments de pluges intenses i constants, provoquen que l'aigua busqui dreceres.  Eus ací! aquestes fonts són els "Exit" de tal acumulació.


Figues de Saiola

Curiositat: Torrent i Font, agafen el nom d'una varietat de figuera anomenada Saiola.


Fonts consultades 

Cau del guille
Bloc de camp
Sant Llorenç del Munt
Els aqüífers càrstics dels Pirineus de Catalunya
 

No hay comentarios:

Publicar un comentario