jueves, 13 de abril de 2017

Capella Sant Antolí - Monistrol de Montserrat

Capella de Sant Antolí - Monistrol de Montserrat 

La senzilla Capella de Sant Antolí, es troba als afores del poble de Monistrol de Montserrat del municipi del Bages, al cantó nord-Occidental. Està ubicada entre el triangle format per l'autovia C58, el riu Llobregat i l'entramat de camins de mas estarròs. Molt pròxima als ferrocarrils de la Generalitat.  

És una petita capella religiosa, posicionada sobre un turonet, construïda a l'esplanada d'un petit serrat.  L'edifici, donat el deteriorament, es veu net i no afectat en gran mesura  per la vegetació invasiva dels voltants, però si per, l'implacable, pas del temps.

Capella Sant Antolí des de l'inerior de la nau

Actualment sense coberta, trobem aquesta bonica capella de planta rectangular, amb les seves quatre parets dempeus, especialment la frontal i de darrere. 
Les laterals semblen trobar-se en pitjors condicions, ja que la construcció es va fer amb materials de menys qualitat, formant tàpia de tancament. Com són els elements de maçoneria de diferents grandàries, units per argamassa, i unificats amb un arrebossat exterior. Per compensar la diferència de material segurament van col.locar els contraforts laterals que sobresurten adherits de la planta quadrangular. Elements típics de l'estil romànic.

Paret lateral a mig dia. De maçoneria i argamassa
Paret lateral orientació Nort. Contrafort exterior lateral


Les parets frontal i de darrera estan conformades per sillars tallats i lleugerament polits. La façana es posiciona cap a ponent, amb vista a la muntanya de Montserrat. L'entrada és mitjançant un arc de mig punt adovellat, rematat amb un cornisa. La dovella clau és l'Escut del prior Vilaragut, a Sant Antolí. Tres faixes de color vermell sobre fons daurat.
Encara podem veure algun element dels ferratges que devien sostindre la porta de doble fulla. 
 
Porta adovellada amb cornisa

                                                           Apunts Històrics: 

En morir Joan d'Aragó, el papa Joan XXII nomenà prior de Montserrat Ramon de Vilaragut (1334-1348), monjo de Ripoll.
 El nou prior donà al seu govern uns aires propis de gran senyor: continuà l'obra del pont de Monistrol de Montserrat i es féu construir en aquesta vila un palauet gòtic, féu uns claustres al davant de l'església de Montserrat i organità una capella dedicada a Santa Caterina a la planta baixa del campanar.
El prior va morir al Palau Prioral de Monistrol, víctima de la pesta negra, i fou sepultat a Montserrat, a la capella de Santa Caterina.”

Accès. Paviment ceràmic interior
Detall ferratge porta
Porta principal
Dovela clau amb l'escut del Prior Vilaragut

Sobre la porta hi ha una finestra allargada i amb el lindà terminat en arc de mig punt monolític. Tot el conjunt coronat amb un petit campanar d'espadanya.

Ens trobem amb una de les moltes ermites que es van construir prop del monestir de Montserrat voltant aquests segles. Hi ha documentació del 1282, tot i això les modificacions posteriors, són evidents, no obstant es conserva el primitiu esquema constructiu que devia ser originari.
Els estudis que es van portar a terme, l'any 2002, van datar el conjunt durant els s.XIV - XV, estil Medieval, Romànic i Gòtic. Tot i trobar fragments aïllats anteriors que estarien datats de l'alt medieval, abans del S. XIII, però no concloents.

A l' interior trobem un paviment ceràmic que unifica tot l'espai, amb excepció del pòdium elevat o altar. L'altar lleugerament elevat està fet amb pedra davant del espai que deuria ocupar el rataule.
La part del possible transsepte i l'altar està diferenciat per un gran arc de mig punt semiogival, que encara es conserva. Tot sostingut pels bastos pseudo-capitels dels laterals.


Arcada de mig punt sostinguda sobre pseudo-capitell

Arc central de mig punt amb terminació semiogival



Dibuix de 1976. Amics de Montserrat

 

Bibliografia i documentació:

De la pàgina web Pat.map   DIBA. Patrimoni 
Ermites i fonts montserratines ed.Montblanc 1967 


 

No hay comentarios:

Publicar un comentario