FONT DE SANANA I SAFAREIG
VACARISSES
Ens trobem davant d'una font que segurament va ser trobada d'aplecs i fontades de vilatans, tot voltant els s. XIX-XX.
Un meravellós espai natural, punt d'esbarjo, abeurador de bestià i caminants. En certa manera un punt de reunió social, què amb molta fortuna, va donar vida i un progressiu agençament d'aquesta font.
Moltes d'aquestes fonts van ser condicionades, millorant els seus brocs d'aigua, afegint plaques commemoratives i arranjant l'entorn. La font de Sanana va ser molt afortunada en aquest aspecte. De ben segur, va passar de ser un simple raig d'aigua de pagès, a un preciós conjunt arquitectònic en mig de la natura.
Una taula de pedra i els típics bancs de maons són un vell testimoni d'aquest emplaçament amb caire marcadament festiu.
La font està situada molt a prop de la riera de Sanana - can còdol. Fent baixada, deprés del segon molí de can Còdol.
Actualment, l'entorn està totalment deixat, la teulada que feia aixopluc de la font ha caigut i tot està envaït per la vegetació de sotabosc.
Accedir no té cap complicació. El camí i el corriol que hi aboca, encara existeix plenament marcat.
En un context social on la gent treballava jornades incansables i esgotadores, inclosos dissabtes i diumenges, i sempre, amb el condicionat de la dura vida de pagesia. Les famílies aprofitaven els pocs dies que tenien de festa per gaudir tot fent germanor. El jovent dels voltants de ben segur feien les seves quedades en aquests punts, feien les seves galanteries i gaudien d'un indret molt privilegiat.
L'origen d'aquestes quedades lúdiques, tenen una marcada tradició religiosa. Tot havia començat segles enrera amb les ermites erigides a la muntanya, fruit de la devoció popular. Aquestes eren espai de romeus i romiatge, que solien acabar fent un dinar o berenar al voltant d'una font. El temps va anar diluint el significat religiós i la tradició va donar peu a espais, menjadors a l'aire lliure més lúdics i socials.
Safareig i font de Sanana |
El conjunt de la font és de planta quadrangular, amb tancament cec en dos dels seus cantons, Els altres laterals estan construïts amb maons i pedra de la zona, formant arcs de mig punt. Una construcció molt característica del s. XIX.
Interior font sense teulada |
Dels espais de raig d'aigua també podem veure la seva evolució envers la comoditat dels caminadors. La primera font a tocar terra. Encara intuïm el que va ser la seva ornacina i forat de basament d'aigua. Mentre que el segon raig està elevant a una disposició i alçada més adient per la seva funció.
Originar raig d'aigua a tocar peu. |
Arcs des de l'exterior |
Bassa o safareig |
Dues escales donaven accés a la plataforma que formava el safareig. I el desnivell devia estar salvat per un passamans. Encara podem veure els forats als pilars d'on devia assentar.
Un dels pilars que mantenia la porxada |
L'espai d'esbarjo estava molt a la vora del safareig. Un ampli bancal fet amb maons feia la seva doble funció de mur per evitar despreniment de terra i de seient per fer gresca.
Seient de maons. |
I al final del conjunt, el que sembla ser un dipòsit d'aigua. La porta és inexistent. No té molta profunditat, pel que poder far pensar en alguna altra funció. No obstant poder era un petit acumulador de rec als espais cultivats més propers. Espero donar llum a aquest punt ben aviat.
Coordenada geogràfica: UTM31 ETRS89 x 408611 m y 4608384
Fonts.
- Amics de la terrissa blog
- Diba Patrimoni
M'agraden molt els teus posts, per conèixer una mica més Vacarisses. Desconeixia aquesta font. Ens pots indicar com arribar des del poble?si poguessis posar una mica de croquis o mapa ja seria ideal!
ResponderEliminarMoltes gràcies!
Moltes gràcies Mercedes, certament jo també sóc enamorada d'aquest territori i és per mi un plaer fer aquest recull. Referent a l'emplaçament, en aquest blog no hi ha la intenció de fer una guia per caminadors, més aviat és informatiu-descriptiu en l'àmbit de patrimoni-històric-artístic. Normalment poso les coordenades de l'espai, per més informació. No obstant al poble tenim l'Associació Excursionista i cultural Miscel·lània de Vacarisses, que de segur et sabran indicar el millor itinerari des del poble. Una abraçada!
Eliminar