miércoles, 28 de diciembre de 2022

Escultura d'una dona de Montserrat Font - Vacarisses

 

Escultura d'una dona a Vacarisses

de Montserrat Font, 1986


 
 
Davant del Casal d'avis del poble i el centre d'atenció primaria, concretament al carrer Salvador Badia, trobem l'escultura figurativa d'una dona. 
De postura recolzada sobre una cama, mig asseguda, amb el cap sobre la mà dreta, pensativa, amb rostre i cabell lleugerament inclinat, trobem aquesta escultura de formes arrodonides i d'estil contemporani elevada sobre un pedestal quadrat.
 
Un univers femení condensat en un volum rodó, materialitzat en ciment i pintura blanca, una musa treballada des de la visió d'una dona. 
 
Tot i que moltes artistes del passat, de vegades, van mostrar en el tractament donat als temes recurrents en la història de l'art, una visió diferent de la dels artistes barons, durant el segle XX, i de forma paral·lela als canvis socials i polítics despuntats voltant els '70, les dones van adquirint un paper que ha anat incrementant la seva importància al món del treball i la realitat social, la qual s'ha reflectit en  un art, especialment, realitzat per dones.
 
 

 

Entre els temes que les artistes del passat, i del present, han desenvolupat de manera significativa, destaquen la reflexió sobre el propi cos. La reflexió sobre el cos femení i l'exhibició, de vegades desafiant o influenciat d'un art incòmode de mirar, constitueixen una forma d'oposició a l'arcaica concepció de la dona, vers els quadres recurrents dels homes. Dona com un cos nu i passiu que s'ofereix a la mirada masculina i com a representació de dona com a essència d'una bellesa tipificada, objectual, sensual, inclús matisada de sexualitat i sense individualitat. 

A partir dels anys '70 del s. XX, de la mà dels canvis socials, l'art va començar a qüestionar els pressupostos iconogràfics presents d'èpoques anteriors, tractant d'oferir alternatives des de la mateixa mà i pensament femení. L'objectiu de les noves imatges figuratives o conceptuals, intentava exalçar la diferència sexual i afirmar l'otredat de la dona, substituint les connotacions d'una dona objecte sempre present, per la d'una feminitat orgullosa del seu cos i de la seva ment. 

Obres de creació artística de dones, desvetllades d'unes experiències i vivències quotidianes diferents de les establertes per la cultura canònica patriarcal, amb una consciència del cos i de la subjectivitat que no han estat reflectides en els discursos artístics històrics convencionals i que obliguen als espectadors, a plantejar-se una visió de la dona tant en el passat com en el present i, amb sort, en el futur.


 

L'escultura anteriorment s'ubicava a una de les entrades del poble.

 
 
Font:
 
Diba 
Poema: Magdalena S. Blesa 
https://www.magdalenasanchezblesa.com/

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario