domingo, 14 de enero de 2018

L'Hostal del Palà - Vacarisses

L'Hostal de Palà s. XVIII

Vacarisses

Ubicat a peu del km 35,5 de la C-58.


Aquest és un d'aquests edificis què les modificacions i remodelacions hi han emmascarat del tot el seu origen i funció, però com aquell que diu, "el que tuvo, retuvo". I ningú li pot treure el seu propi capítol escrit a la història del nostre terme.

Hem de pensar en un temps d'il·lustració catalana, un període de premodernització industrial i d'una economia en procés d'expansió, però també en un temps i una història catalana on l'absolutisme monàrquic, la pervivència de l'antic règim i la pagesia catalana benestant, coneguts com a pagesos grassos, formaven un combinat difícil d'amanir. 

Hostal-el-Palà-Vacarisses
Antic Hostal del Palà

Aquest històric hostal, avui reconstruït en habitatge particular, formava lligams familiars amb el mas del Palà (molt a la vora). El mas, avui dia, dóna nom a la urbanització El Palà de Vacarisses, dividit en can Xoles del Palà i les Comelles del Palà, però conegut genèricament com; El Palà.

Es trobava ubicat en un punt enclau i privilegiat per la seva època. Cruïlla de camins i gual que permetia el pas de la riera Marà - riera del Palà, per poder seguir cap Esparreguera, Olesa, Martorell o cap a l'històric camí romeu en aquest tram, que anava cap a Montserrat.

Era doncs, un bon negoci familiar per l'afluent pas d'hostes, comerciants o peregrins que transitaven per aquí. Tot i ser un edifici modest i de dimensions més aviat petites, si comparem amb els seus coetanis l'Hostal de la Creu o l'Hostal de Torrella, tot i això, aquest hostal, va tenir la seva popularitat en el moment.



Imatge Ortofoto 1946


Topografic possició actual
Fonts:

- Institut cartografic Catalunya
- Diba Patrimoni 

Aportació a Viquipèdia: Hostal del Palà Vacarisses

 

2 comentarios: