Hostal de can Torrella o casa vella de Torrella.
Dins de l'embolcall industrial de Vacarisses, amb el ritme continuat de camions i sirenes que marquen els canvis de torn dels jornalers, hi ha una parcel·la, maltractada per la vegetació crescuda i on, intuïtivament, sobresurt el que queda del que va ser una construcció, ara en ruïnes.
Hostal de can Torrella (o casa vella de Torrella)
Vacarisses
|
"De segur, que moltes i molts han parat algun cop en pensar, amb "el pensament del segon". Aquell que en mig segon, el cap et diu: - Què coi és això!, però el darrer mig segon, ja t'has oblidat."
Sorprèn dins del seu context circumdant, però el ritme que imposen els espais industrials, no et permet cercar una explicació convincent.
Doncs, el que tenim davant és una antiga edificació amb un antic origen medieval. Les primeres fonts parlen del s. XIV, vers la baixa Edat Mitjana, en temps de Pere III el Cerimoniós. I que va continuar la seva crònica vital fins al s. XIX.
És molt probable d'una existència anterior, però sense fonts documentals. Però, si atenem a l'etimologia del seu nom Torrella o Torroella (segons diferents documents), cal partir del diminutiu llatí - turricella (turricula)-, "torreta" o "torratxa". Una possible construcció de vigilància o defensa, al voltant de la qual el formaria el caseriu (1).
No obstant això, marcarem un punt cronològic en aquest timeline de la història del mas, anem doncs l'any 1342. En aquest moment Pere III va ordenar l'arranjament de l'antic camí romeu , un camí sota protecció reial, que tot just passava per davant del suposat mas. I dic, suposat, ja que és molt probable que, donada la seva ubicació, donés servei d'hoste, a l'estil de l'Hostal de Palà o l'Hostal de la Creu.
Així doncs, no sabem si l'hostal esdevenir en mas o el mas esdevenir en hostal, per després tornar a ser un mas. El cas és que, el seu enclau al tradicional camí de peregrinació, el va afavorir econòmicament.
Tal hauria de ser aquesta riquesa acumulada que, una llegenda on s'involucra el nostre mític bandoler de terres de l'Obac, en Capablanca, va correr boca-orella, durant molt de temps.
Aquesta parlava d'un robatori comès per aquest assaltador de camins. Qui, amb molta crueltat, va lligar i cremar a l'amo de l'hostal (2). Possiblement en la recerca d'un tresor amagat que, segons la llegenda, va ser trobat a l'hostal de Torrella temps després.
(1) Diccionari AlcM. S.N. Torroella
(2) FLOTATS, Antoni (1979). Vacarisses, assaig històric d'un poble, p. 90, 93, 96
Fonts:
SUADES, Jordi; SANZ, David (2000). Històries i llegendes de Sant Llorenç del Munt i l'Obac. Farell, Sant Vicenç de Castellet, p. 67
Patrimoni Cultural Diba
No hay comentarios:
Publicar un comentario